Porsche Magazine - Onafhankelijk maandmagazine voor de Porsche liefhebber
menu ☰

Artikel over op vakantie met de auto

Op vakantie met het vliegtuig is gemakkelijk, maar duur en zeker niet altijd even comfortabel. Je kunt bovendien niet zonder meerprijs zoveel spullen meenemen als je zelf wil. Indien mogelijk is de auto dan ook een veel gebruikt vervoersmiddel om de buitenlandse wegen te verkennen. Maar hoe kun je jezelf eigenlijk het beste voorbereiden op zo’n vakantie met de auto?

Allereerst is het van belang dat je zeker weet dat je auto er klaar voor is. Hiervoor kun je dingen checken als de hoeveelheid koelvloeistof, het oliepeil, of je lampen goed werken en of je voldoende ruitenwisservloeistof hebt. Het zijn kleine taakjes, maar je kunt ze maar beter op orde hebben. Dat geldt ook voor je banden. Ga er niet van uit dat jouw banden perfect zijn en controleer ze. Is de bandenspanning op orde? Een lage bandenspanning zorgt immers voor meer weerstand en daardoor gaat je brandstofverbruik omhoog. En is het profiel van je banden nog goed? Dat is niet alleen belangrijk, omdat je bij een te laag profiel een bekeuring kunt krijgen. Het is ook nog eens levensgevaarlijk om zonder voldoende grip op pad te gaan, zeker als je zwaar beladen bent!

Dat laatste puntje is ook van belang. Hoe zwaar beladen ga je op pad? Een ruime auto nodigt uit om heel veel spullen mee te nemen, alleen heb je dat wel nodig? Zou je ook uit de voeten kunnen met de spullen die je mee zou nemen indien je een kleine auto had? Meer spullen betekent meer gewicht en dus meer brandstofverbruik. Bovendien loop je het risico dat er een paar slippers en een strandstoel door de auto vliegen als je een noodstop moet maken. Kies in geval van twijfel voor een dakkoffer. Dan moet je wel het gewicht goed verdelen in de koffer, zodat de balans in je auto behouden blijft. Ook moet je er op toezien dat je de dakkoffer stevig bevestigt op dakdragers. Je kunt dakdragers aanschaffen in een speciale dakdragerwinkel.

Tot slot heb je een aantal verplichtingen waar je aan moet denken als je naar het buitenland gaat. Zo zijn bijvoorbeeld veiligheidshesjes of een verbanddoos verplicht om bij je te hebben in sommige landen. In Duitsland moet je voor sommige auto’s een milieusticker hebben. Deze dien je op je auto te plakken als je in een Duitse stad de milieuzone inrijdt. Dat is in Frankijk (bijvoorbeeld in Parijs) ook zo. En natuurlijk kom je al-tijd tolwegen tegen! Tegenwoordig heb je daar kleine apparaatjes voor, die automatisch de tol voor je bijhouden/voorschieten. Zo kun je sneller door de poortjes rijden. Wel zo prettig!