Porsche Magazine Onafhankelijk maandmagazine voor de Porsche liefhebber

Dochter Komenda claimt ontwerprechten

Bij wie berusten de ontwerprechten van de Porsche 356 en z’n opvolger de 911? Is dat Porsche zelf of is dat de voormalige hoofdontwerper Erwin Komenda? Die vraag heeft de dochter van Komenda, Ingrid Steineck, voorgelegd aan de rechtbank in Stuttgart. 
Volgens de dochter van Steineck is de motivatie voor dit proces dat Porsche bewust probeert om de geschiedenis rondom haar grootvader uit te wissen. Zo voert de kleindochter de beroemde foto aan van 356-001, waarop in de meeste boeken de foto ingezoomd is gebruikt, waardoor haar opa steeds van de foto lijkt te zijn geknipt. Haar moeder zou tijdens een bezoek aan het Porsche-museum in Zuffenhausen zelfs zijn ingestort omdat ze daar niets van haar man terug kon vinden. Steineck heeft de rechter gevraagd de rechten toe te wijzen aan haar vader en Porsche op te dragen de familie een vergoeding tot zo'n 20 miljoen euro te betalen.
Volgens Porsche zijn de allereerste ontwerpen voor de 356 niet van de hand van Komenda, maar weldegelijk getekend door Porsche zelf. De rechtbank in Stuttgart doet in juni uitspraak.