Porsche Magazine Onafhankelijk maandmagazine voor de Porsche liefhebber

Nieuwe auto kopen? Zorg voor de beste autofinanciering

Met de aanschaf van een nieuwe auto zal voor velen zeker wel een wens uitgekomen zijn en heeft zich voorafgaand aan de aanschaf vaker wel een zenuwslopend proces voor de aanvraag van de financiering voorgedaan. De meeste aankopen van een nieuwe auto vinden namelijk nog altijd niet middels een contante betaling, maar  middels een autofinanciering plaats. Deze methode maakt het voor velen mogelijk om toch over een nieuwe auto te kunnen beschikken zonder wel jaren voor hoeven te sparen of andere plannen zoals een verbouwing uit te hoeven stellen. Voor mensen welke al een auto hebben en deze auto kunnen verkopen of inruilen gaat dit vaak niet op, maar niet iedereen heeft een auto met een redelijke dagwaarde.

Hoe zit een autofinanciering dan in elkaar?

Elke financiering begint met het beoordelen van de financiÑ‘le staat van de aanvrager. De bank of andere financierder wil zeker geen onnodige risico’s nemen en zal met strenge eisen komen als het komt op de aflossing van het bedrag. Het gehanteerd rentepercentage zal dan ook sterk afhangen van de garanties die de aanvrager te bieden heeft. Een populaire manier om de aflossing omlaag te brengen is door naar een aanbetaling te vragen en wordt de hoogte van het leenbedrag hierdoor natuurlijk flink omlaag gebracht. Banken hanteren voor autofinancieringen het systeem van een persoonlijke lening en heeft dit als voordeel dat er sprake is van een relatief laag rentepercentage. Bovendien heeft de aanvrager alle vrijheid om met het leenbedrag een auto naar keuze aan te schaffen. Het nadeel is wel dat het bedrag dat er op zo een manier geleend kan worden wel beperkt is en vaak niet voldoende zal zijn voor de aanschaf van een nieuwe auto.

Ook de autohandelaren bieden financieringsmodellen aan

Als je zo naar alle advertenties kijkt valt het gelijk op dat er altijd een aflossingsbedrag per maand bij genoemd wordt. Dit komt doordat de autohandel zich er ook bewust van is dat de aanschaf van een nieuwe auto nogal zwaar drukt op het inkomen van de doorsnee burger. Het is dus mogelijk om bij de autohandelaar in kwestie zelf aan te kloppen voor een autofinanciering. Vaak werkt die op zijn beurt weer samen met een financierder en kunnen de voorwaarden daarom onderling wel sterk verschillen. Zo wordt de mogelijkheid aangeboden om de waarde van jouw oude auto als aanbetaling te gebruiken, een aflossingsvrije periode te kiezen en aan het eind van de aflossingsperiode een restbedrag te betalen.

Bij het maken van een keuze tussen de verschillende financieringsmodellen is het belangrijk om altijd wat ruimte op het inkomen vrij te laten voor onvoorziene situaties. Ook de mogelijkheid die de financierder biedt om jouw oude auto in te ruilen en het gehanteerd rentepercentage zijn belangrijke factoren om rekening mee te houden.