Porsche Magazine Onafhankelijk maandmagazine voor de Porsche liefhebber

Stuttgart verbant Euro 4-diesels

Stuttgart, thuishaven van Porsche en Mercedes-Benz, gaat diesels met een Euro 4-motor of ouder verbannen. Nu is dat voor ons merk niet zo erg – Porsche heeft alleen modernere diesels gebouwd - maar Benz fabriceert al vanaf de jaren dertig dieselmotoren voor personenauto’s en zal met de plannen niet blij zijn. 
Vanaf januari 2019 mag je Stuttgart met een Euro-4 diesel niet meer in. De stad wil de luchtkwaliteit verbeteren. Enkel diesels weren is niet voldoende. Baden-Württemberg pleit voor meer maatregelen, zoals een uitbreiding van het openbaar vervoer en meer elektrische mobiliteit. Net als Hamburg en München, voldoet Stuttgart niet aan de Europese richtlijnen als het gaat om de luchtkwaliteit.
Hoewel diesels met een Euro 4 of ouder niet meer welkom zijn per 2019, kunnen de regels later volgend jaar nog worden aangescherpt. Halverwege 2019 zal er worden gekeken naar het effect van de maatregel. Is de luchtkwaliteit onvoldoende verbeterd, van volgt er ook een mogelijke ban van Euro 5 diesels in 2020. In Hamburg is die regel al van kracht, als enige stad in Duitsland.