Porsche Magazine - Onafhankelijk maandmagazine voor de Porsche liefhebber
menu ☰

Lekker weg in eigen land

Uit PUUR nummer 7 2020


We snappen het best als je nog niet in de mood bent om de grens over te gaan voor een vakantie. Al die onduidelijkheden over mondkapjes, weigerende annuleringsverzekeringen en in de taal van je vakantiebestemming opzoeken hoe je moet vertellen je geen corona hebt maar dat hooikoorts je niesbui veroorzaakt. De beste oplossing is nu een roadtrip door eigen land in je eigen Porsche. Als je het durft, kun je onderweg best een terrasje opzoeken en een hotelletje boeken. Wij gingen op onderzoek in Noord-Brabant en genoten.

Brabantse gezelligheid, een bourgondische manier van leven en wie kent het lied van Guus Meeuwis over Brabant niet waarin hij zijn liefde voor het gebied bezingt? Noord-Brabant is een geweldige deel van Nederland om met je Porsche doorheen te toeren en volop te genieten van al het moois wat de provincie te bieden heeft. Zowel in je Porsche als daarbuiten.
Om Noord-Brabant goed te leren kennen, knippen we de provincie op in een paar delen. Onderweg ontdekken we de populairste bezienswaardigheden maar ook intieme, ‘stille’ plekjes. Je kunt een museum meepikken, shoppen in de betere winkelstraten en shoppingcentra die Brabant rijk is. En omdat we allemaal autogekken zijn: Noord-Brabant biedt prachtige stuurmanswegen. Een stukje rechtuit, een stukje heuvelachtig, z’n waterpartijen, mooie bochten, uitzicht, rust, you name it! 
 
Mini-me

Onze eerste stopplaats is Bergen op Zoom, een levendige, typische Brabantse stad die al héél oud is. Sterker nog: het is één van de oudste steden in Nederland. Die lange geschiedenis passeert ons tijdens de stadswandeling. Tussen de oude monumenten maken we kennis met het gemoedelijke karakter van de stad. Je ervaart dat historisch erfgoed en moderne architectuur best goed samengaan. Met de vele terrasjes, de leuke pleintjes, de smalle steegjes, de diverse horeca doet het zowaar wat Vlaams aan. Groot is de kans dat je hier dan ook Vlamingen op je weg zal vinden bij de verkenning in Bergen-op-Zoom. Op een half uurtje van Antwerpen, ideaal gelegen dus voor een Vlaamse Noord-Brabantse uitstap. De grens met België is immers weer open….
Als we vanuit Bergen op Zoom vervolgens richting Breda rijden, doen we natuurlijk Oudenbosch aan, goed twintig kilometer voor Breda. Daar staat een basiliek die héél erg lijkt op de Sint-Pietersbasiliek van Rome. De basiliek H.H. Agatha en Barbara is een haast schaamteloze kopie van de Sint-Pieter, maar dan zestien keer kleiner dan z’n grotere broer in Rome. De man achter de schermen van de bouw was ene pastoor Willem Hellemons, die na zijn priesterstudie in Rome terugkeerde naar Nederland, hulppriester werd in Oudenbosch en ... er een kerk wilde laten bouwen die er moest uitzien als de bekende St.-Pietersbasiliek in Rome. En zo geschiedde ... Binnen in de mini-me van de Sint-Pietersbasiliek ziet de Nederlandse variant er praktisch identiek uit. Het baIdakijn, de beelden, het altaar, het tabernakel, de schilderingen in de koepel, ... alles is een kleine kopie.

Geen bier
De wereldberoemde kunstschilder Vincent Van Gogh was geboren en getogen in Zundert, ruwweg gelegen tussen Bergen op Zoom en Breda. Dat zijn roots in Noord-Brabant liggen, vind je in deze provincie nu nog steeds terug. Zijn geboortehuis in Zundert is bijvoorbeeld omgevormd tot een leuk museum dat we natuurlijk even aandoen. Normaal zouden we ook de Zundertse trappist proberen, maar aangezien we met de auto zijn is een lekker biertje nu geen goed idee.
Zo’n veertig kilometer van Bergen op Zoom ligt Breda. In deze stad is ‘genieten van het leven’ uitgevonden, marketeert de plaatselijke VVV. De koninklijke allure, de bijzondere winkelstraatjes, het grote aanbod aan cafés en restaurants en alle parken en bossen in en om deze stad maken het een plek als geen ander. De ongedwongen sfeer van het Veemarktkwartier, flaneren langs de Haven, de mediterrane uitstraling van Oranje-Zuid en het bourgondische sfeergebied het Ginneken. De sfeergebieden van Breda zijn stuk voor stuk de moeite waard om te ontdekken. Als je door de straten van Breda struint, tref je het ene historische gebouw naar het andere. De rust van het Begijnhof, de indrukwekkende Grote Kerk en het oude Kasteel van Breda liggen allemaal op een steenworp afstand van elkaar. De naam ‘parel van het Zuiden’ komt dus niet zo maar uit de lucht vallen. 
Alleen al in De Biesbosch, het Nationaal Park dat is ontstaan door indijking, zou je je dagen kunnen vermaken. Je vindt er rustgevende wandelpaden, prachtige eilandjes, je kunt er zelf elektrisch varen of meegaan op een fluisterboot. Ook de moeite waard is het Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen met z’n stuifzandvlaktes.
 
Classic Park
Ook het oostelijk deel van Brabant biedt veel en vind je de mooiste stuurmanswegen. Als autogek doe je in Boxtel – ruwweg tussen Vught en Eindhoven - natuurlijk Classic Park aan. Deze ontmoetingsplaats voor liefhebbers van klassieke en exclusieve automobielen mag je niet missen. Classic Park doet veel met Porsche maar is voor elke autoliefhebber een mooie stopplek. Binnen Classic Park is een automuseum gevestigd, worden klassieke en exclusieve auto’s verkocht en is er een restaurant voor een natje en een droogje.
We eindigen vandaag in Vught en overnachten in het prachtige Landgoed Huize Bergen. Verscholen in een park is Landgoed Huize Bergen gevestigd in een monumentaal landhuis. Tussen de eeuwenoude bomen in dit zeven hectare grote park genieten we van hedendaags comfort met de huiselijke sfeer van vroeger.
Het monumentale landhuis is gebouwd in 1916 in opdracht van de familie Fentener van Vlissingen–Roosenburg onder architectuur van de architect Johan Wilhelm Hanrath. Het hotel beschikt over negentig hotelkamers in verschillende gastenverblijven. Het restaurant is dagelijks geopend voor lunch en diner en gevestigd in het monumentale landhuis hierbij ligt een groot schaduwrijk terras.
Behalve vanwege de hotellocatie hebben we nog een extra reden om juist hier te overnachten: de plaats Vught. Deze idyllische gemeente biedt prachtig cultureel erfgoed, zowel materieel als immaterieel. Het dorpje Vught biedt galerieën, musea, een diversiteit aan winkels, leuke evenementen en zeer mooie natuur. Het bewonderen van alle bijzondere cultuurhistorische bezienswaardigheden, bekend als de ‘Schatten van Vught’, vult met gemak meerdere dagen, dus Vught is ook uitermate geschikt voor een weekendje weg.
Het Nationaal Monument Kamp Vught, een steenworp verwijderd van het landgoed, biedt je een indrukwekkende kijk in de gruwelijkheden van de Tweede Wereldoorlog. Een sterk contrast met de pracht en praal van Landgoed Huize Bergen waar we verblijven. Nog een paar places to be: het centrum van ’s-Hertogenbosch ligt op nog geen vijf kilometer van het landgoed vandaan. Of de wereldberoemde Efteling, nog geen dertig autominuten van Vught verwijderd. Daarnaast leiden diverse routes naar de Loonse en Drunense Duinen, designstad Eindhoven met z’n DAF-museum (met een enkele Volvo) of het gezellige Tilburg.
We waren er al bang voor: voor een trip door Noord-Brabant is een dag feitelijk te kort. Dus plakken we er nog een paar dagen aan vast om met de auto Noord-Brabant verder te leren kennen. Vakantie in eigen land kan zo leuk zijn…