Porsche Magazine - Onafhankelijk maandmagazine voor de Porsche liefhebber
menu ☰

Voorruit van de auto laten vervangen of repareren?

Zelfs een klein opspattend steentje kan schade aan de voorruit van uw Porsche veroorzaken. De kans is groot dat de eerste vraag die bij u opkomt betrekking heeft op wat u aan deze schade moet doen. Moet u de voorruit van de auto laten vervangen of volstaat het laten repareren hiervan? Deze keuze hangt af van een aantal belangrijke factoren. Daarbij moet gerealiseerd worden dat deze keuze niet altijd vrijblijvend is.

 

Strengere wettelijke regels met betrekking tot schade aan de voorruit


Er bestaan een aantal wettelijke regels die betrekking hebben op eventuele schade aan de voorruit. Er zijn een aantal schadegevallen die getolereerd worden maar dit is zeker niet altijd het geval. Een beschadiging aan de voorruit kan een reden zijn voor de keurmeester om de auto af te keuren bij de APK keuring. In dat geval bent u verplicht om de voorruit van de auto te laten vervangen of te laten repareren, verderop in dit artikel meer over deze keuze.

De wettelijke regels met betrekking tot schade aan de voorruit zijn per eind december 2018 veel strenger geworden dan ik het verleden het geval was. In het verleden werd een voorruit afgekeurd als er sprake was van schade in het directe gezichtsveld van de bestuurder. Dit is tegenwoordig niet meer het geval. Bij de APK keuring wordt het volledige gebied die door de ruitenwissers worden schoongemaakt als blikveld gezien.
 

Welke schade aan de voorruit wordt getolereerd bij de APK keuring?

 
  • Barsten in een van de lagen van gelaagd glas met een afmeting van 10 centimeter of korter.
  • Barsten in beide lagen van gelaagd glas met een afmeting van 5 centimeter of korter.
  • Krassen in de voorruit mogen niet breder zijn dan 5 millimeter
  • Doorzichtige sterren in de voorruit met een diameter van maximaal 2 diameter
  • Ondoorzichtige sterren in de voorruit met een diameter van maximaal 1 diameter   
 

Voorruit van de auto herstellen of vervangen? 


De keuze tussen de voorruit herstellen of vervangen hangt af van de afmeting van de schade en uiteraard of dit voor overlast of afleiding zorgt bij het autorijden. De beste keuze met betrekking tot de kosten en de tijdsduur van de reparatie is uiteraard om de ruitschade te repareren. Een bedrijf als Carglass hanteert hierbij de afmeting van een 2 euro muntstuk als norm.  Als de schade niet groter is dan dit muntstuk, is de schade vaak goed te repareren. Het repareren van een autoruit kan binnen een uur voltooid zijn en is een aanmerkelijk voordeligere optie dan het vervangen van een autoruit. Als de schade aan de autoruit groter is dan de afmeting van een 2 euro muntstuk, er sprake is van vervorming, verkleuring of grotere barsten of een belemmering vormt bij het autorijden, zal het vervangen van de voorruit van de auto onvermijdelijk zijn.
 

De meest voordelige keuze om een autoruit te vervangen


Voor het vervangen van een autoruit (of bijvoorbeeld voor gerelateerde diensten als auto raamfolie laten plaatsen om de ramen te blinderen) kunt u uiteraard bij de Porsche dealer terecht maar diverse onafhankelijke onderzoeken hebben uitgewezen dat u bij de zogenaamde ‘fastfitters’ zoals Carglass veel voordeliger uit bent. Carglass vervangt of repareert iedere autoruit, ongeacht het merk, model of bouwjaar van de auto. De ruit die gemonteerd wordt heeft exact dezelfde kwaliteit als de originele ruit. Als het enige verschil tussen een bezoek aan de Porsche dealer en een ‘fastfitter’ zoals Carglass in de prijs zit, is deze keuze snel gemaakt.